Γνωριμίες μέσω internet

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο λεγόμενο Internet Dating (γνωριμίες μέσω internet) για να κάνουν νέες γνωριμίες. Υπάρχουν πάρα πολλά sites τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει ένα προφίλ όπου περιγράφει τον εαυτό του και το οποίο είναι ορατό από τα υπόλοιπα μέλη. Τις περισσότερες φορές, το βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός ατόμου για γνωριμία είναι η ηλικία. Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι η ηλικία του ατόμου με το οποίο επικοινωνούμε ή θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι πραγματική; Και γενικότερα, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν όσα αναφέρει το εκάστοτε άτομο ανταποκρίνονται στην αλήθεια;
Κατά τη γνώμη μου οι σελίδες στις οποίες γίνονται τέτοιου είδους γνωριμίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας, ακόμα και ανήλικα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων που έχουν βγει στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα, οι γνωριμίες μέσω internet είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Θα πρέπει ο κάθε χρήστης να είναι απολύτως σίγουρος για την ταυτότητα των ατόμων με τα οποία μιλάει και να μην ανταλλάσσει προσωπικά του στοιχεία, φωτογραφίες κλπ. Εάν είναι σίγουρος για την ταυτότητα κάποιου και ως εκ τούτου τύχει να κανονίσει μια συνάντηση, δεν θα πρέπει να πάει μόνος του και καλό θα ήταν να ενημερώσει το οικογενειακό του περιβάλλον ή τους φίλους του για την ώρα, τον τόπο και την ταυτότητα της συνάντησής του με αυτό το άτομο.

12 thoughts on “Γνωριμίες μέσω internet

  1. Οι γνωριμίες μέσω internet εκτός από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνες είναι και ανούσιες. Και λέω επικίνδυνες διότι ποτέ δεν ξέρεις τι άνθρωπος είναι αυτός που θα συναντήσεις. Έχουμε ακούσει κατα καιρούς ιδίως γυναίκες, να έχουν πέσει θύματα αγνώστων που γνώρισαν μεσω διαδικτύου κατα το πρώτο τους ραντεβού. Οπότε πριν κάποιος συναντήσει έναν άγνωστο καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτικός.
    Από την άλλη πλευρά λέω ανούσιες διότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις σοβαρή σχέση από το διαδίκτυο. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι μπορεί να κάνει σοβαρή σχέση με γυναίκα ή με άνδρα που γνώρισε σε μπαρ. Ακόμη δεν ξέρεις τι προβλήματα μπορεί να σου εμφανίσει ο άγνωστος που γνωρίζεις στο διαδίκτυο γιατι δεν ξέρεις καν το ιστορικό του. Επομένως τις θεωρώ ανάξιες λόγου αλλά και άσκοπες τις γνωριμίες ατόμων μέσω διαδικτύου.

  2. Θα ξεκινήσω με μία παραπομπή στη γιαγιά μου,η οποία λέει πως η γενιά μας έχει χάσει το δρόμο της,γιατί έχει μεγαλώσει με ψεύτικα λεφτά,έχει ανατραφεί από ψεύτικες μαμάδες(εννοεί τις νταντάδες λόγω εργασίας και των 2 γονιών),έχει τραφεί με ψεύτικο φαγητό, έχει αντιμετωπίσει μια ψεύτικη κοινωνία(εννοεί το <>) και γι αυτό αρέσκεται ή προτιμάει να αναπτύσσει ψεύτικες σχέσεις. Δεν θεωρώ πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα,αλλά δε θέλω ο αδελφός μου που είναι 16 χρονών να φλερτάρει μέσω facebook. Ίσως να πρέπει να είναι ένα μέρος του φλερτ, αλλά σίγουρα όχι η αρχή, η μέση και το τέλος του. Τόση ψευτιά θα έπρεπε να μας αηδιάζει να την αποτινάξουμε από τη ζωή μας, όχι να τη συνεχίζουμε.

  3. Όπως προαναφέρατε όλοι, οι γνωριμίες μέσω διαδικτυακών σελίδων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Θα διαφωνήσω όμως στο ότι είναι ανούσιες και «ψεύτικες». Κατά τη γνώμη μου 1 στους 2 (μετριοπαθώς) φτιάχνουν ένα προφίλ σε Facebook, Twitter, κτλ για να φλερτάρουν «με ασφάλεια». Γνωρίζεις και μιλάς με γνωστούς και αγνώστους από το σπίτι σου και περνά η ώρα σου. Το θέμα είναι όταν αποφασίσει ένας από τους δύο να «βγούμε για ένα καφεδάκι να τα πούμε κι από κοντά». Εκεί παίρνεις μεγάλο ρίσκο για το αν θα συμφωνήσεις. Έχω πολλούς γνωστούς που συναντήθηκαν υπό τέτοιες συνθήκες και μόνο που μου το έλεγαν, φοβόμουν.
    Συγκεκριμένα, όμως, πέρα από τις «απλές» γνωριμίες που συνήθως γίνονται μεταξύ ατόμων που έχει γοητευτεί ο ένας από τις φωτογραφίες του άλλου και τον τρόπο που προβάλλει ο άλλος τον εαυτό του, υπάρχει και μια εν δυνάμει κοινωνικοποίηση μέσω διαδικτύου. Ναι, συμφωνώ ότι είναι μια -επικίνδυνη εν δυνάμει κοινωνικοποίηση-, αλλά ποια δεν είναι πλέον; Απλά από τη στιγμή που το διαδίκτυο είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι σαν αυτή. Με την επικινδυνότητα, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια της.
    Όσο αφορά το ερώτημα αν οι σχέσεις αυτές είναι ανούσιες και ψεύτικες, θα διαφωνήσω εν μέρει. Δηλαδή όσοι γνωρίστηκαν εκτός διαδικτύου είχαν ουσιώδεις και αληθινές σχέσεις; Χμ…. δεν νομίζω! Πάντα η πρώτη εντύπωση είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε προφίλ με προφίλ είναι «η καλύτερη» γιατί ο άλλος όταν φλερτάρει βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό του. Παλιά γνωρίζονταν με συνοικέσια, τώρα με το facebook. Οκ, δεν συμφωνώ, αλλά ο τρόπος ζωής αλλάζει. Εμείς οφείλουμε να προσέχουμε σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές μας εντός και εκτός κυβερνοχώρου.

    • Επιμένω στο ότι είναι ανούσιες και ψεύτικες διότι δεν μπορείς να συνάψεις σοβαρή σχέση μέσω διαδικτύου. Και δεν είπα ότι εκτός διαδικτύου ότι όλες οι σχέσεις είναι καλές και σωστές. Όχι. Απλά είναι καλύτερα να συνάπτεις σχέσεις εκτός διαδικτύου, να έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον άλλον και όχι μέσω διαδικτύου γιατι πολλά άτομα μιλάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο με άλλα άτομα και συναντιώνται μετά από μήνες.

      • @aristeidisgeorgiopoulos_ Είσαι κι εσύ ψυχολόγος, σωστά? Δε θα σε αποπάρω (τουλάχιστον, όχι πολύ) αλλά λίγη ευελιξία στη σκέψη δε βλάπτει. Οι δυνητικές σχέσεις είναι όσοι και οι άνθρωποι. Και ναι, μπορείς να γνωρίσεις και ωραίους ανθρώπους στα μπαρ.
        Όσον αφορά και τα υπόλοιπα σχόλια, το οτι εμας δε μας «ταιριάζει» κάτι δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ικανοποιεί άλλους. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που σύναψαν σχέσεις μέσω ίντερνετ, και για κάποιους οι σχέσεις αυτές είχαν διάρκεια και ποιότητα.
        Επίσης, επειδή είμαστε και ψυχολόγοι (ανάθεμα μας) θα είχε ενδιαφέρον (ίσως) να συζητήσουμε πάνω στις διαδικτυακές σχέσεις με όρους λειτουργικότητας. Αυτό που εμένα παραξενεύει περισσότερο είναι οι διαδικτυακές σχέσεις που παραμένουν διαδικτυακές. Εννοώ πως αναπτύσσεις επαφή και οικειότητα με έναν άνθρωπο τον οποίο δε γνωρίζεις και δεν επιδιώκεις να γνωρίσεις? Ο Συμπεριφορισμός, ίσως να έχει να μας πει πολλά για τον τερματισμό των εν δυνάμει απειλών που έχουν οι face-to-face επαφές και πως τα άτομα που εμπλέκονται σε ιντερνετικές σχέσεις ενισχύονται μέσω της αποφυγής άγχους που ενέχουν οι απορρίψεις.
        Ελπίζω να είστε όλοι σας υπέροχα!

  4. Ευελιξία στην σκέψη έχω αγαπητή Χρύσα Αναγνώστου. Δεν περίμενα εσένα.. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η επίθεσή σου στο πρόσωπό μου. Εγώ την άποψή μου κατέθεσα. Το αν δεν συμφωνείς δεν σημαίνει ότι θα ειρωνεύεσαι και θα προσβάλλεις κιόλας.

    • Χαχα… Έχει ενδιαφέρον που υποστηρίζεις το πόσο ανούσιες είναι οι διαδικτυακές σχέσεις και ταυτόχρονα παίρνεις τόσο προσωπικά ένα σχόλιο σε ένα blog. Θα σου πρότεινα να πάρεις το σχόλιο μου σαν feedback. Nothing personal!
      Σε χαιρετώ!

      • Και εγώ χαχα λέω και σε χαιρετώ αλλά όταν διαφωνούμε με κάποιον δεν τον προσβάλλουμε. Αυτό σαν συμβουλή στο λέω..

  5. Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις γνωριμίες μέσω ίντερνετ και γενικά για τις διαδικτυακές σχέσεις, τα ευρήματα λοιπόν ήταν τα εξής. Αρχικά, όσοι προχωρούν σε διαδικτυακές σχέσεις συνήθως καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν με πληροφορίες που προσδίδουν θετικές ιδιότητες στο άλλο άτομο ενώ από την άλλη οι ίδιοι προσπαθούν να φαίνονται ότι είναι περισσότερο ελκυστικοί. Ακόμα, υπάρχει μια διαφορά στα χαρακτηριστικά που θέλει το κάθε φύλο να έχει ο πιθανός σύντροφος αλλά και στον τρόπο που γράφει μηνύματα. Οι γυναίκες ενδιαφέονται συνήθως για το είσοδημα παρά από τα φυσικά χαρακτηριστικά ενώ οι άνδρες ενδιαφέρονται για την εμφάνιση. Επίσης οι χρήστες προτιμούν άτομα που έχουν τις ίδιες ομοιότητες με εκείνα σε διάφορες κατηγορίες. Τελικώς, το θέμα είναι ότι στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να δει την συμπεριφορά και την στάση των ατόμων με τους οποίους επικοινωνούν διαδικτυακά καθώς και τα κίνητρα, τις προσδοκίες και το υπόβαθρο τους, αλλά είναι ανακριβές να πει κανείς ότι όλα αυτά αντανακλούν τις πραγματικές διαπροσωπικές αξίες. Άλλωστε καποιες φωτογραφίες και μερικές πληροφορίες για ένα άλλο άτομο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με την προσωπική αλληλεπίδραση.

  6. Όλα όσα είπατε είναι πραγματικά και συμβαίνουν.Είναι καλό όμως σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουμε και ένα «παραθυράκι ανοιχτό»στη σκέψη, εννοώντας ότι στη ζωή, άρα και στο διαδίκτυο τα πράγματα δεν είναι «black or white».Συμφωνώ ως ένα βαθμό με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου αρκεί να μην φτάνουν σε σημείο τρομολαγνείας. Επίσης δεν μπορώ να κρίνω αν οι γνωριμίες που γίνονται μέσω διαδικτύου είναι ανούσιες ή όχι γιατί αρκετοί από εμάς,υποθέτω,έχουμε γνωρίσει άτομα μέσα από chats ή social medias. Πριν αρκετά χρόνια συνομιλούσα και εγώ σε γνωστό site απλά για την περιέργεια(κάτι που απομυθοποίησα αργότερα).Δεν επιχείρησα βέβαια να βγω ποτέ με κάποιον που είχα γνωρίσει εκεί γιατί θεωρώ ότι οι διαδικτυακές και εφήμερες γνωριμίες είναι καλό να διαχωρίζονται από τις πραγματικές σχέσεις.Επιπλέον, υπάρχουν ιστοσελίδες γνωριμιών που φέρνουν φαινομενικά ταιριαστά άτομα σε επαφή.Ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί μια τέτοια σχέση(εξάλλου υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ζευγαριών που γνωρίστηκαν μέσω τέτοιων sites και έκαναν οικογένεια), αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι οι σχέσεις αυτές υφίστανται και είναι ακόμα ένας τρόπος να γνωρίσεις κάποιον με κοινά ενδιαφέροντα. Φυσικά οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι γιατί κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για την αξιοπιστία των προσωπικών στοιχείων του άλλου ούτε μπορεί να σε προφυλάξει από επικίνδυνα άτομα. Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι είναι περιττό να καταδικάζουμε τέτοιες γνωριμίες αλλά απαραίτητο είναι να έχουμε πολλές επιφυλάξεις και να μην αποκαλύπτουμε προσωπικά στοιχεία όταν ο άλλος δεν μας εμπνέει την εμπιστοσύνη.

  7. Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών διαλέγουν το διαδίκτυο και διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να γνωρίσουν το ταίρι τους.Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι πολλοί από τους γνωστούς μας ή ακόμα και πιο κοντινά μας άτομα μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει το facebook, το twitter ή κάποιο άλλο site ή σελίδα γνωριμιών προκειμένου να αναζητήσουν το άλλο τους μισό.Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την αναζήτηση είναι αρκετοί.Πόσο όμως είναι αυτού του είδους η αναζήτηση ασφαλής; Ελοχεύει κινδύνους; Τι πρέπει να προσέχουμε;
    Ας ξεκινήσουμε αρχικά με μία σύντομη παρουσίαση των πιθανών λόγων για αυτή τη τάση που επικρατεί στην σημερινή κοινωνία. Η σύγχρονη ζωή επιβάλλει τρόπους ζωής που στο παρελθόν δεν υπήρχαν. Οι περισσότεροι νέοι προτιμούν να περάσουν το χρόνο τους μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των εντατικών ρυθμών ζωής που ακολουθούν δεν έχουν χρόνο να βγουν για να γνωρίσουν το κατάλληλο άτομο. Ένας ακόμα λόγος που συνέβαλε στην έξαρση των γνωριμιών μέσω διαδικτύου είναι και η αποξένωση των ανθρώπων, πλέον οι άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν και να φλερτάρουν στην κατά πρόσωπο επαφή. Προτιμούν να κρύβονται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους, που κατά κάποιο τρόπο τους δίνει και μία ευκολία και άνεση καθώς δεν βλέπουν τον συνομιλητή τους.
    Όσο αφορά το κομμάτι των κινδύνων και σε τι θα πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου..Ναι, υπάρχουν σίγουρα κίνδυνοι όπως κίνδυνοι όμως θα υπήρχαν και με μια οποιαδήποτε γνωριμία που θα μπορούσες να κάνεις σε ένα μπαρ ή μια καφετέρια. Απλά ίσως θα πρέπει να προσέξεις και κάποια πράγματα παραπάνω.